Samenwerkingsvraagstukken

Samenwerkingsvraagstukken

Spanning op de werkvloer wordt vaak te snel benoemd als een conflict. Soms is het gewoon niet mogelijk om het oprecht niet met elkaar eens te zijn. Is er te weinig vertrouwen in de (kundigheid van de) ander of wordt te weinig ruimte gevoeld om het ook even een tijdje met elkaar oneens te zijn terwijl oplossingen worden uitgewerkt.

Als opgeleid mediator was ik gewend om met beide partijen naar ‘het hart van het conflict’ te gaan. Waarbij ik bewaakte dat iedereen dezelfde tijd, ruimte en vrijheid had om de eigen werkelijkheid op tafel te leggen. Begrip voor elkaar krijgen en vandaar uit het conflict uitwerken totdat er een nieuwe basis werd gevonden.

Die werkwijze heb ik losgelaten. Het conflict als zodanig is vaak ingewikkeld en kent vele perspectieven. Veel belangrijker is de relatie die er tussen de ‘conflictpartijen’ is. Waarop is deze gebaseerd? Het conflict is vaker gewoon een symptoom. Want goede relaties kunnen over het algemeen best tegen een stootje.

Dus samenwerkingsvraagstukken begeleid ik liever door de relatie tussen verschillende actoren centraal te stellen. Of dat nu tussen 2 collega’s speelt of in een groot team of organisatie; de relatie kan zeker hersteld worden zonder ingewikkelde trajecten op inhoud die vrijwel altijd leiden tot compromissen.

Ik ben gelicenseerd om te werken met de Triadentool, een uiterst handig hulpmiddel om heel veel relaties in beeld te brengen en met de deelnemers binnen het samenwerkingsvraagstuk te bespreken.

Wil je meer weten over deze vorm van ‘relatietherapie’, dan kun je me altijd even contacten.